Què fa l’especialista en sexualitat?
Si la psicoteràpia ja és considerada tabú per a moltes persones a causa de la seva relació amb la malaltia mental, la bogeria i aquests problemes que tant ens costen d’admetre, podem assumir que a la teràpia sexual s’afegeix la por, la vergonya i el secretisme al tractar-se d’un àmbit que culturalment hem etiquetat com a summament íntim i privat. Per això mateix aquest article pretén explicar de forma senzilla i transparent els racons que s’amaguen després de la porta del terapeuta sexual:
Què és?
Es tracta d’un tipus específic de psicoteràpia on el focus principal és la sexualitat humana. Igual que en altres especialitats terapèutiques, consisteix en l’assessorament que té com a objectiu ajudar les persones a canviar una conducta, actitud, pensament oemoción respecte al sexe.
Per a qui? Els motius de consulta poden ser tan diversos i colorits com persones hi ha al carrer, però si volguéssim resumir el tipus de demandes que porten a algú a la consulta d’un sexòleg, els agruparíem de la següent manera:
-
- Els que busquen millorar algun dels aspectes de la seva vida sexual: comunicació, execució, seducció …
-
- Els que volen entendre’s millor a si mateixos: gustos, preferències, orientació, identitat, etc.
- Els que volen superar una dificultat: hi ha algun problema que es vol resoldre en alguna de les fases de la resposta sexual (Desig, Excitació, Orgasme i Satisfacció)
A l’hora de la veritat tot i que s’acudeixi per una via o una altra, a la pràctica se solen solapar i barrejar: no pot comprendre un millor sense parlar de dificultats o que sorgeixi el desig de millorar en altres àmbits … No obstant això, en aquesta última categoria trobaríem totes aquelles dolències classificades en els manuals diagnòstics com els trastorns o disfuncions sexuals: ejaculació precoç / retardada, disfunció erèctil, desig sexual hipoactiu, anorgàsmia, disparèunia, vaginisme, parafílies, aversió al sexe …
Què es fa?
El procés es basa en entrevistes individuals o en parella amb el terapeuta sexual, i un treball personal a casa que pot tractar-se de tasques específiques o alguns entrenaments adaptats a cada cas. Primer es reunirà informació sobre l’objectiu i problemes del pacient, normalment es tracta d’una entrevista on es demanen dades de la seva vida i història encara que també poden utilitzar-se bateries / tests o auto-registres. Amb aquesta informació s’elabora un pla d’acció on s’ensenyen i posen en pràctica les tècniques específiques de provada eficàcia en situacions similaresy adaptades a la persona i cas particulars segons el criteri del terapeuta. Alguns exemples són: la focalització sensorial, desensibilització sistemàtica, compressió basilar, prohibició del coit, exercicis de Kegel, reestructuració cognitiva, apuntalament …
* Molt important el vincle terapèutic i seguiment.
Què NO és?
- Una curs de tècniques sexuals “avançades” (kamasutra, sexe tàntric …)
- Una reunió tuppersex (botiga de joguines i llenceria eròtica)
- Un entrenament in-situ o un assistent sexual: no es practica en presència del terapeuta i aquest no participa de l’entrenament.
- Teràpia de parella: no se centra en la relació de parella ni cal tenir una, pot fer de manera individual.
- Una consulta mèdica: Primer es descarten causes orgàniques / biològiques
Consells i Beneficis
Per treure el millor partit a la teràpia sexual és recomanable:
- Posar-se en mans d’un expert format i col·legiat
- Ser sincer i presentar voluntat de canvi
- Practicar a casa (tasques i deures)
- Preguntar TOTS els dubtes que sorgeixin
La teràpia sexual ens va a servir per acceptar millor el nostre cos, desenvolupar expectatives realistes sobre la trobada sexual, aprendre sobre el plaer, la confiança, alliberar-nos de prejudicis i desfer-nos de sentiments inapropiats: culpa, por, vergonya.
Esteve Plandecursach
Psicòleg col. 21.691, terapeuta sexual i de parella