Em cal ajuda ara que hem trencat?
La veritat: les ruptures són dures
Segur que tots hem passat per una ruptura o coneixem a persones que ho han passat recentment. La separació és una eina molt recurrida en els arguments de telenovel·les i pel·lícules, serveixen per fer girs argumentals i per revelar grans lliçons vitals.
El segur és que les separacions poden ser algunes de les transicions més difícils de gestionar.
Podem entendre una ruptura com la dissolució del matrimoni, un divorci en termes legals o el final d’un compromís que pot haver durat anys i on es podien compartir moltes coses: una vivenda, finances, mascotes i a vegades fills.
Independentment de la duració, la forma que prengui la relació o l’edat de cadascuna de les parts, les ruptures són doloroses i triguen a curar-se.
La separació pot ser estressant
Quan valorem les situacions més estressants a la vida de les persones. Els divorcis o separar-se de la parella, solen estar entre les tres primeres posicions del rànquing.
Podem afirmar sense por a equivocar-nos doncs, que les relacions són una causa d’estrès en la majoria de cultures i societats occidentals.
La psicoteràpia et pot oferir una perspectiva neutral
Malauradament no hi ha una eina màgica per resoldre aquest patiment, però si que podem emprendre accions que ajudin.
Personalment aconsello buscar tractament en els casos de ruptura i no em refereixo únicament quan el patiment es troba en el seu pic o la situació és insostenible. És bo recórrer un terapeuta que us acompanyi durant el procés de ruptura per poder fer la transició de la millor manera i gestionar els canvis adequadament. Precisament per això s’ha ideat la teràpia de separació.
A nivell individual, la teràpia pot oferir espais segurs on explorar el patiment que ha originat la ruptura, a l’hora que desenvolupem estratègies d’afrontament per a futures situacions que puguin aparèixer.
El psicòleg et pot ajudar a definir millor els teus objectius i aclarir qui ets realment i què vols de la vida. Els professionals de la salut mental no hi són només per escoltar; també t’han d’oferir una perspectiva nova i neutral que probablement no trobem en aquells que estan al voltant nostre: amics o familiars.
La psicologia pot ajudar-te a incrementar la teva autoestima i a reconstruir la identitat al teu gust.
De la mateixa manera que cuan ens trenquem una cama o ens lesionem físicament, no se’ns acut prendre antiinflamatoris i curar-ho pel nostre compte amb descans i temps. La mateixa recomanació seria vàlida per tractar una transició psicològica difícil de la nostra vida.
La teràpia és una forma de reparar i recuperar-se de les lesions emocionals. Es farà més fàcil a mida que passi el temps, però mentrestant hi ha feina que hem d’anar fent per avançar i continuar en el camí que hem escollit: el del benestar i la salut emocional.Escrit per: Esteve Planadecursach Psicòleg col. núm. 21.691