• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to footer

630 64 32 43

info@planadecursach.com

Planadecursach Psicologia

Planadecursach Psicologia

Psicoteràpia i assessorament psicològic

  • Sobre mi
    • Sóc l’Esteve,
    • Psicologia Humanista
  • Teràpia
    • Adults
    • Adolescents
    • Parelles
  • Consulta
    • Barcelona
    • Ripoll
  • Blog

EL MILLOR QUE ENS PODIA PASSAR: SENTIR-NOS CULPABLES

Estàs aquí:Inici / Uncategorized / EL MILLOR QUE ENS PODIA PASSAR: SENTIR-NOS CULPABLES

maig 3, 2019 by Esteve Planadecursach

La culpa pot ser adaptativa

Pot ser que et sentis culpable per alguna cosa que vas fer, alguna cosa que no vas fer o fins i tot alguna cosa que vas pensar; potser ets dels que es castiguen per no haver fet prou o per no merèixer el que tens. Sigui com sigui, tens davant teu una oportunitat d’experimentar el creixement personal que ens ofereix el sentiment de culpa, així que et convido a aprofitar-lo.

Sol començar amb un “hauria …?.” Una conversa amb nosaltres mateixos en què posem en dubte les nostres accions o decisions, ens jutgem i renyem per alguna cosa que no encaixa amb els nostres valors o la pròpia percepció:hauria d’haver reaccionat millor, no haver-me saltat la dieta, hauria d’haver anat a veure a aquesta persona quan ho necessitava …

Aparentment pot semblar una font de patiment, però ningú ha dit que fos agradable. De fet és precisament això el que fa de la culpa un sentiment valuós: és una senyal d’alerta que ens fa reaccionar, i ben gestionada i elaborada pot tenir els següents beneficis:

Ens ajuda a actuar de forma pro-social: no perjudicar als altres o ajudar-los és una bona forma de mantenir allunyada la culpa o de esmenar-la. Una mena d’altruisme egoista.

Educa l’autocontrol: per no caure en el parany de la culpabilitat cal pensar en les conseqüències dels nostres actes, cosa que requereix d’empatia, anticipació i una certa planificació o control de les nostres accions i decisions.

És un signe de maduresa: ser coherents amb les nostres idees, valors i tenir sota control els instints que ens farien caure en contradiccions, és un senyal de maduresa emocional. Al sentir-nos culpables, ens estem responsabilitzant dels nostres actes.

Reforça el sistema de valors i la identitat: al capdavall, no hi ha res més gratificant que complir amb les conviccions morals que cadascú te; i això és precisament el que promou aquest sentiment: a ser coherent amb la nostra escala de valors. Quan ho fem, no sentim culpa sinó satisfacció i això reforça qui som.

Què he de fer si em sento culpable?

  1. Reconèixer l’origen d’aquest sentiment i les seves manifestacions: assegura’t d’estar entenent el que passa al teu interior quan et sents culpable: cap a on dirigeixes aquesta culpabilitat? què l’origina i com reacciona el teu cos en consonància? Pot ser que et sentis ansiós/a, que et costi agafar el son, que et notis abatut o trist … ¿Es tracta realment d’un mal dia a la feina o és que en el fons penses que no mereixes ostentar la posició en què et trobes?
  1. Acceptar que vas fer alguna cosa malament (incongruent amb els teus valors): ara que ho has identificat, has de ser capaç d’entendre-ho. Pels motius que sigui, no vas actuar d’acord amb el que creus correcte i amb qui ets, però això forma part del passat i no ha de perpetuar-se o repetir-se.
  1. Esmenar els errors: no es pot canviar el passat, però pots compensar-ho. De fet la culpa és una via per comunicar-nos que hem d’actuar de manera diferent, això pot començar ara mateix: prenent responsabilitats pel succeït. A vegades resultarà tan simple com demanar perdó, confessar la veritat o renunciar a la causa d’aquesta incongruència; en d’altres, pot ser més profund i complex d’esmenar.
  1. Aprendre de l’experiència: pregunta’t què has tret d’aquesta experiència. T’ha ensenyat alguna cosa de tu mateix, dels altres o del món que t’envolta? Si davant d’una altra situació similar, ara respons de forma diferent significarà que hi ha hagut un aprenentatge.
  1. perdonar i seguir endavant: tothom comet errors. Entendre això i ser benevolent amb tu mateix et permetrà sortir del pou del remordiment i avançar. Si en cas contrari, el sentiment de culpa es manté, pot ser que hagis de tornar al punt 1 per identificar adequadament el que ha passat i sanejar qualsevol residu d’aquest sentiment.

Es tracta d’un procés pel qual tots passem, en millors o pitjors condicions, alguna vegada al llarg de les nostres vides. Això no vol dir que sigui senzill o fàcil, de fet pot resultar molt confús més aviat. Per això, si estàs experimentant dificultats en avançar per aquest camí, la figura d’un terapeuta pot ajudar-te a aprofundir en aquests sentiments, acompanyar-te en el seu curs i treure el màxim profit del viscut.
Esteve Planadecursach

Psicòleg col. núm. 21.691

Bibliografia:

“When Guilt begets pleasure: the positive effect of a negative emotion” KELLY GOLDSMITH, EUNICE KIM CHO, RAVI Dhar (2012)

Escrit per: Esteve Planadecursach
Psicòleg col. núm. 21.691

Category iconUncategorized

Subscribe to our newsletter

Get the latest posts delivered right to your inbox

Llest per començar un nou projecte?

Si vols fer-me alguna proposta professional o començar una teràpia, escriu-me sense compromís.

Footer

Esteve Planadecursach

Psicoteràpia. Màster en teràpia de parella i sexologia clínica. Especialista en drogodependències.

630 64 32 43

info@planadecursach.com

Mapa web

  • Portada
  • Blog
  • Contacta amb mi

Newsletter

Rep les últimes notícies, anuncis, activitats i publicacions directament al mail

Copyright © 2025 Planadecursach Psicologia Return to top