Què és la toxicitat en la parella?
Definim tòxic:
Què faries si en agafar alguna cosa per menjar, a l’embolcall hi hagués l’etiqueta de: tòxica? T’ho menjaries? Saps de sobres que tòxic significa que alguna cosa és verinosa per al teu cos i que et pot fer mal.
Malauradament, les relacions tòxiques no porten etiquetes tan clares com les de l’embolcall d’un entrepà, però normalment, hi ha molts signes d’avís que t’alerta que alguna cosa no funciona.
Les relacions tòxiques són relacions que són verinoses per al nostre cos, de vegades físicament i de vegades psicològicament, però en qualsevol cas: ens poden ferir greument.
Les relacions tòxiques adopten moltes formes. El que primer ens pot venir a la ment és una relació abusiva en què algú fa mal a una altra persona física o verbalment, però aquesta és només la punta de l’iceberg. Les relacions tòxiques són qualsevol relació en què una persona constantment fa que l’altra se senti insegura, infeliç, espantosa o drenada, o que causi danys a la seva autoestima, sent controladora, dominadora o abusiva.
Les relacions tòxiques no són fruit d’un únic fet causat per una pèrdua dels nervis passatgera o un error de judici . Són un patró de comportament repetit i poden ocórrer entre pares i fills, germans, amics, companys de feina, companys de negocis, cònjuges o altres persones significatives.
Còm saber si estem en una relació tòxica
1- Et sents esgotat
En comptes de sentir-te feliç, enèrgic i de tenir la sensació que la persona amb qui estàs t’importa; et sents cansat, deprimit, preocupat o ansiós.
2- Estàs constantment al límit
Sents que has d’estar sempre alerta quan hi ha aquesta persona a prop. No saps mai què pot fer esclatar el conflicte i potser evites parlar-li d’alguns temes o fer certes activitats com per exemple sortir amb amics; tot això per intentar no pertorbar la calma.
3- Sempre discutiu
Contínuament hi ha malestar i hostilitat entre vosaltres.
4- No dius el que penses perquè no serveix de res
Potser estàs preocupat de que esclati una discussió o simplement sents que parles per una paret. Intentar-se comunicar no genera cap mena de progrés i per tant sovint et rendeixes en aquest aspecte.
5- Et desacrediten en públic i en privat
Mai tens la raó i hi ha una guerra constant per fer que l’altre sigui menys. Tu estàs equivocat i l’altre té raó. Aquest tipus d’actituds es poden produir de manera més o menys directa (passivo-agressiva) i si ja és complicada de gestionar en privat, quan succeeix en públic pot escalar a graus d’ansietat molt elevats.
6- Et sents jutjat constantment
Per què portes aquesta roba? Què has fet? Per què hi has anat? Faràs això? … a totes aquestes preguntes les succeeix la crítica constant o ja porten implícita una crítica velada.
7- No tens privacitat
Aquestes són relacions possessives on hi ha grans dosis de gelosia, no només cap a tu, també cap a la relació que representes. Aquesta persona et vol només per sí mateixa i constantment apareixen conductes d’exercir control: saber els teus horaris, les trucades que fas, a qui envies missatges, etc.
8- Et sents culpable
Sovint estás excusant a l’altra persona en públic o defensant la vostra relació perquè hi ha una part de tu que se sent responsable de la mateixa i el punt al qual heu arribat.
9- Els amics i la familia estàn preocupats
L’amor és cec i a vegades els altres són capaços de veure els signes fins i tot abans que nosaltres mateixos ho fem. Si vàries persones del teu entorn expressen preocupacions similars sobre la vostra relació, és important que els comencem a escoltar.
10- Et sents atrapat
Saps que les coses no van bé, però no saps si hi ha alguna sortida.
Si sospites que la teva relació ja no és saludable i que s’ha convertit en tòxica, és important demanar ajuda. La teva família i amics, especialment aquells que et coneixien d’abans que comencés aquesta relació, poden oferir una perspectiva excel·lent sobre com ha canviat la relació. Parlar-ne amb un terapeuta també pot ser de gran ajuda.
No totes les relacions tòxiques són irresolubles, però si el comportament tòxic no s’atura a temps i amb assistència, caldrà allunyar-se’n.
També hi ha eines disponibles per ajudar-vos a mantenir cert control sobre la manera d’interactuar amb un ex, si hi ha elements compartits (custodies/hipoteques/amistats). N’he escrit alguns articles que pots consultar aquí:
COM POT AJUDAR LA TERÀPIA DESPRÉS D’UNA SEPARACIÓ?
Escrit per: Esteve Planadecursach Psicòleg col. núm. 21.691