• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to footer

630 64 32 43

info@planadecursach.com

Planadecursach Psicologia

Planadecursach Psicologia

Psicoteràpia i assessorament psicològic

  • Sobre mi
    • Sóc l’Esteve,
    • Psicologia Humanista
  • Teràpia
    • Adults
    • Adolescents
    • Parelles
  • Consulta
    • Barcelona
    • Ripoll
  • Blog

RABIA DAVANT LA INCERTESA

Estàs aquí:Inici / Psicologia i benestar emocional / RABIA DAVANT LA INCERTESA

maig 14, 2020 by Esteve Planadecursach

La situació actual desperta sentiments d’ira i d’indefensió

This image has an empty alt attribute; its file name is dWm5MXed7Z2AHFc0KBb83D2KtYBf7z9yIe8BYWqCaWbJwPvcF-IH9y39963Ga49ZiHWSHVmjV0Q8hGGHD7OiCueeD40cgige5FZvnI8Vb1fRPhJtvWzIV_M_K3l29H7w8MZznznX

Aquests dies estic veient molta ràbia desbordant-se: la d’aquells que ha perdut un familiar i en culpen als metges i polítics, els que no comparteixen les mesures del distanciament socials, els que han perdut la feina i tots els que ens haurem d’estrènyer el cinturó.

No és dolent ni estrany sentir ràbia

Hi ha molts motius per sentir-se així, ja que les injustícies i les amenaces, avui es multipliquen i les que ja existien s’agreugen per moments. Una de les funcions de la ira és precisament alertar-nos davant aquestes circumstàncies i per això té sentit que aparegui. Tot seguit, l’emoció genera una força o energia per reaccionar i resoldre aquesta situació.

El problema és que ara se’ns demana justament el contrari. El millor que podem fer és contra-intuïtiu: no reaccionar. Quedar-nos quiets, a casa. I aquest no és el mecanisme habitual de la ira.

Les emocions no són dolentes, són necessàries i apareixen per alguna raó. Entendre això i donar-nos permís per experimentar la ira ens permetrà deixar de lluitar contra nosaltres mateixos. 

És important entendre d’on prové aquesta ira

No controlem l’aparició de les emocions que ens envolten, però sí que podem trobar-ne els gatells. Entendre aquesta emoció ens permetrà relacionar-nos-hi d’una manera més calmada i adaptativa.

La ira que sentim és una primera fase del dol que ens està preparant per acceptar una pèrdua? És una via per gestionar la por que ens generen algunes incerteses? És un motor que ens anima a seguir lluitant?

Sense aquestes respostes correm el risc que la ira perdi el rumb i acabar pagant amb qui no ho mereix (normalment els més propers) les conseqüències d’una resposta emocional que no entenem prou bé.

Cal trobar una manera sana d’expressar aquestes emocions

Quedar-nos rumiant en pensaments cíclics o estancar-se en la queixa, són les millors maneres d’intoxicar-se i fer que el globus s’ompli més del que pot aguantar.

Trobar una manera sana i útil per a tu de donar sortida a aquesta emoció no és fàcil, però si t’hi poses a pensar, veuràs que hi ha un gran rang d’alternatives: des de l’activitat física (esport-ball-treball), passant per l’expressió artística (escriure, pintar, cantar), o fins i tot l’activisme social (impulsar alternatives constructives, ajudar als altres a través de la teva experiència, expressar la teva opinió en mitjans públics)

Gestionar la ira no vol dir reprimir-la

Distreure’s i buscar maneres de no pensar-hi poden ser bones estratègies puntuals per agafar perspectiva i calmar les aigües, però tard o d’hora caldrà confrontar aquesta emoció si no volem que aparegui per un altre costat o continuï emmetzinant-nos en algun racó amagat del nostre psiquisme. 

Si després de distreure’t et sents menys capaç de treballar aquesta emoció: fa més mandra, costa tornar a connectar-hi o potser tens ressaca i et sents culpable per haver gastat massa diners o està interferint en altres àmbits de la teva vida… ja tens un indicador que estàs aplicant una estratègia errònia i cal que canviïs de rumb.

Escrit per: Esteve Planadecursach Psicòleg col. núm. 21.691

Category iconPsicologia i benestar emocional,  Uncategorized Tag iconemocions,  gestio emocional,  gestionar la ira,  incertesa,  indefensió,  ira,  pèrdua,  por,  rabia,  ràbia,  salut,  sentiments

Subscribe to our newsletter

Get the latest posts delivered right to your inbox

Llest per començar un nou projecte?

Si vols fer-me alguna proposta professional o començar una teràpia, escriu-me sense compromís.

Footer

Esteve Planadecursach

Psicoteràpia. Màster en teràpia de parella i sexologia clínica. Especialista en drogodependències.

630 64 32 43

info@planadecursach.com

Mapa web

  • Portada
  • Blog
  • Contacta amb mi

Newsletter

Rep les últimes notícies, anuncis, activitats i publicacions directament al mail

Copyright © 2025 Planadecursach Psicologia Return to top